Pokazan sam Allahovom Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve sellem, na dan Uhuda, kada sam imao četrnaest godina, pa me nije pustio da učestvujem u bici.

عن عبد الله بن عمر -رضي الله عنهما- قال: «عُرِضْتُ عَلَى رَسُولِ الله -صلى الله عليه وسلم- يوم أُحُدٍ، وَأَنَا ابْنُ أَرْبَعَ عَشْرَةَ؛ فَلَمْ يُجِزْنِي، وعرضت عليه يوم الخندق، وأنا ابنُ خَمْسَ عَشْرَةَ فَأَجَازَنِي». [صحيح] [متفق عليه] المزيد…

Od Abdullaha b. Omera, radijallahu ‘anhu, se prenosi da je rekao: “Pokazan sam Allahovom Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve sellem, na dan Uhuda, kada sam imao četrnaest godina, pa me je odbio, a kada sam mu pokazan na dan Handeka, u petnaestoj godini, dozvolio mi je učestvovanje u bici.” [Vjerodostojan] [Muttefekun alejh] 

Objašnjenje:

Abdullah b. Omer, radijallahu ‘anhu, nas obavještava da je bio na pregledu za odlazak u bitku sa Allahovim Poslanikom, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pregledu koji se obavlja pred komandantom pred bitku na Uhudu, koja se desila treće godine po Hidžri. On je tada bio u svojoj četrnaestoj godini pa ga je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, vratio zbog mladosti.

Kada mu je pokazan u godini u kojoj se odigrala bitka na Handeku, pete godine po Hidžri, imao je petnaest godina, pa mu je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, dozvolio da se bori. Vjerovatno je Abdullah u vrijeme bitke na Uhudu bio negdje na početku svoje četrnaeste godine, a za vrijeme bitke na Handeku na kraju petnaeste.